Wat waren de 3 populairste webdesigntrends?

09 dec, 2014

Vergeet luxe kleding en design couture: het echte gevechtsterrein voor fashion statements bevindt zich op het web. In tegenstelling tot luxe producten in de echte wereld, is internet echter gedemocratiseerd, waardoor individuele designers kunnen inspelen op een trend en er hun eigen draai aan kunnen geven.

Dit betekent dat design trends zich online zeer snel kunnen ontwikkelen, maar ook net zo snel weer naar de achtergrond kunnen verdwijnen. Het vermogen om het design van een website bijna dagelijks aan te passen is een bijzonder veelzijdige, hoewel vluchtige vorm van ontwerpen. Het loont dan ook de moeite om even een stapje terug te doen en te kijken naar wat er hot was het afgelopen jaar. In 2014 ziet het hele web er misschien weer heel anders uit!

Voordat we duiken in de populairste trends in webdesign, vraagt je zich wellicht af wat een design nu eigenlijk hot of tot een trend maakt. Simpel gezegd is het zo dat, wanneer een specifiek webdesign over het hele web opduikt, we het kunnen beschouwen als een trend. Hoe vaker een trend wordt overgenomen en gebruikt op internet, hoe populairder het is! Klinkt logisch? Mooi, laten we dan eens gaan kijken naar de lijst!

1. Responsief design

Een toename naar CSS3 zorgt voor meer en meer toepassing van responsieve designoplossingen over het hele web.

Dit leek al vanaf het begin de grootste web trend voor te worden. Hoogstwaarschijnlijk zal deze ook in weer terugkomen, aangezien klanten actief beginnen te vragen naar responsief webdesign.

Responsief design is een benadering waarbij de lay-out van een website geherstructureerd wordt om zich aan te passen aanverschillende schermgroottes, apparaatprofielen en, in steeds grotere mate, gebruikersprofielen. Het idee is dat er gebruik wordt gemaakt van één codebasis om een website weer te geven, met individuele stylesheets (of geschikte onderdelen van één stylesheet), die lay-out bewerken voor verschillende apparaten. Om te zien hoe een responsief design reageert op verschillende resoluties, pakt je jouw browserscherm en maakt je het groter of kleiner.

De beste responsieve ontwerpen husselen de inhoud niet zomaar rond op de pagina, maar houden rekening met de navigatie, de weergave van afbeeldingen en het gebruik van inhoud, wat ook betekent dat belangrijke inhoud voor een mobieltje naar de voorgrond wordt gebracht wanneer een design wordt verkleint op het schermpje van een smartphone. Dit wordt steeds beter mogelijk dankzij de toepassing door de verkoper van de nieuwe CSS3-modules. Daarom denken wij dan ook dat dit een trend is die zal blijven bestaan.

2. Parallax

Een techniek uit de videospelletjes uit de jaren ’80 is terug van weggeweest op het internet.

In was er sprake van een flinke groei in parallax scroll-effecten. Voor de leken onder ons: parallax is het effect dat je ziet wanneer je uit een bewegend voertuig naar buiten kijkt, waarbij voorwerpen dichtbij sneller lijken te bewegen dan voorwerpen verder weg. Op het scherm is dit een techniek die met succes werd gebruikt in videospelletjes in de jaren ’80 en ’90, maar in werd het parallax-effect met verve toegepast voor het internet.

Wanneer het wordt gebruikt als een methode om diepte en pseudo-3D te creëren, beweegt parallax verschillende onderdeellagen op verschillende snelheden, afhankelijk van hoe dicht deze onderdelen bij het standpunt horen te verschijnen. Het is bijzonder effectief wanneer het goed wordt uitgevoerd, en was één van de grootste trends in webdesign in, met name wanneer het wordt gebruikt in combinatie met designs van één pagina of infinite-scrolling designs.

3. CSS3-animaties

CSS3-technieken beginnen JavaScript te vervangen voor het creëren van effecten en animaties.

Ook dit is een van oorsprong technologische innovatie, en is geheel transparant voor de eindgebruiker, maar voor de webdesigner vond er in een belangrijke verschuiving plaats in de manier waarop gebruikersinteractie en animatie van onderdelen wordt opgebouwd.

In het begin van de jaren ’00 van de 21e eeuw was Flash de koning van de verfijnde animatie-effecten, omdat het de enigebetrouwbare en praktische manier bood om elegante gebruikersinteracties te creëren, die meer inhielden dan een simpele door de muis aangestuurde verandering.

Naarmate JavaScript-codes zoals jQuery werden ontwikkeld, werden dit de meest gebruikte methodes voor het creëren van vergelijkbare bewerkingen, dat Flash verving en een belangrijke vaardigheid werd voor designers.

In is CSS3 JavaScript meer en meer gaan vervangen als de belangrijkste tool voor het creëren van standaard animatie-effecten, wat voornamelijk te danken is aan browsertoepassing van de keyframes en overgangseigenschappen in de nieuwste versie van de CSS-specificaties.