Is jouw website geschikt voor mobiel? Of…

05 okt, 2017

Helaas kom ik het nog dagelijks tegen. Websites die niet geschikt zijn voor mobiele toestellen. Maar wat maakt een website nou geschikt voor mobiel?

Wanneer een website geschikt is voor mobiel, kan het zich direct aan elk scherm en op elk apparaat aanpassen. Hierdoor wordt een optimale gebruikerservaring gerealiseerd. Je moet het ontwerp optimaliseren om gemakkelijk leesbaar en aangenaam in gebruik te zijn op alle mobiele apparaten, ongeacht de grootte ervan.

Het inzoomen of uitzoomen op jouw huidige website kan het moeilijk maken voor de gebruikers om te navigeren. In plaats daarvan moet jouw webbouwer automatische aanpassingen integreren over hoe tekst, foto’s en media worden gepresenteerd op verschillende apparaten. Hiervoor kan nodig zijn dat jouw ontwerp automatisch bepaalde elementen verplaatst op basis van het schermformaat.

Mobiele gebruikers vinden het gemak van navigatie en interactie vaak belangrijker dan hoe het design eruitziet en hoe mooi ze het vinden. Ze komen naar jouw site met een doel. Ze gaan snel weer weg als je het bereiken van dat doel moeilijk maakt. Of het nu gaat om het bekijken van producten op je webshop of bij het doen van een aankoop, je wilt het proces zo makkelijk mogelijk maken.

Als je al een website hebt, dan is jouw eerste taak om het scherm op meerdere platforms te testen. Overweeg niet alleen apparaten, maar ook besturingssystemen. Tenslotte tonen iPhones en Androids niet altijd websites op dezelfde manier. Kijk wat wel werkt en wat niet. Als je niet zeker bent hoe je de functionaliteit van je website kunt analyseren, begin dan met deze vragen:

  • Laadt je website snel?
  • Kun je gemakkelijk en bijna meteen wisselen van pagina naar pagina of van product naar product?
  • Moet je vaak in- en uitzoomen om tekst te lezen of om een item te bekijken?
  • Hoe moeilijk of makkelijk is het om een aankoop te doen?

Hieronder een drietal tips van mij zodat je vandaag nog kan beginnen met het optimaliseren van de mobiele weergave van je website.

Zorg ervoor dat je inhoud beschikbaar is op alle mobiele apparaten en platforms

Het is essentieel om geen één groep uit te sluiten – als je dat doet, dan heb je onbedoeld klanten buitengesloten die ergens anders zullen gaan kijken om hun producten of diensten te kopen. Mobiele gebruikers verwachten een harmonieuze ervaring op alle apparaten.

Gebruik afbeeldingen met hoge resolutie

Afbeeldingen met een hoge resolutie zijn een heel belangrijk onderdeel van jouw responsieve website om ervoor te zorgen dat de ervaring van jouw bezoeker uitstekend is. De nieuwste modellen van iOS-apparaten hebben een zeer hoge resolutie. Deze vereisen een afbeelding met een dubbel zo grote resolutie om scherp vertoond te worden.

Let op de lettergrootte en de knopgrootte

De letter- en de knopformaten zijn heel belangrijk bij mobiele apparaten. Het is beter dat je gebruikers niet hoeven in te zoomen om de inhoud te lezen die je deelt. De knoppen moeten zo groot mogelijk zijn om de kansen te verminderen dat de gebruiker de knop zal missen of per ongeluk de verkeerde knop zal indrukken.

Wil je meer weten?

Indien je meer wilt weten over het optimaliseren van je website voor mobiel, neem dan gerust contact met mij op via r.kroes@purple-media.nl.

Pssst… vergeet je niet aan te melden voor onze e-mail nieuwsbrief. Zo krijg je gratis tips en blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing.